Search This Blog

Saturday, February 21, 2015

Resepi Ayam grill mix n match

Hi, Assalamualaikum :)

Smlm roh rajen tu menghentam sanubari tahap x menahan punya. tahap apa nak jadik pon jadik la janji gue dapat buat. psiko sgt. tp xpe. psiko yg ni ada hasil. selalu xde hasil. kahkah. sbb terlalu bosan makan nasik *yeke?* jadik pilih nak makan ala2 american next top modul. *xmampu nak nak jadik model. modul pon jadikla mihmihmih* walaupon begitu, tetap aku pilih buat yg senang yg multi tasking. yg ko boleh sambil2 je.


*gambar sumber google ye*

bahan2 nak membuat chicken grill ni super senang. sebab nama dia chicken grill harusla aku guna ayam. tp kalau ko teringin nak pakai puyuh ke itik ke boleh gak. nak pakai kasawari pon xde sape nak marah. haha. ayam ni mak aku beli yg dah siap potong 16 kot? hahah maaf i tak amik subjek memotong ayam kat upsi dulu. tp dah potong kecik2 la. so ko nak masak apa pon senang.

cara2 dia cam ni;

1. aku guna 12 ketul ayam potong 16 tu.

- mula2 mestila kene siang ayam bersih2 buang segala lemak mahupon selulit, bulu2 dan daki jika ada. pastu cuci dengan tepung gandum + sikit air. lepas tu bilaskan bersih2. kalau x bersih lagi mungkin boleh guna axion dan berus dawai. hewhew

2. sediakan bahan2 perap

- make sure ayam tu sebelum marinate berada dlm keadaan kering. x basah berlejeh2. toskan elok2 atau lap ngan kitchen tissue atau pon tuala mandi kau.

gaulkan ayam tu dengan bahan2 dibawah dan perap selama 1 jam atau lebih:

♢ 1 sudu makan mayonis
♢ 1 sudu sup madu
♢ 1 sudu sup kicap manis
♢ 1 sudu sup kicap pekat
    (aku xde kicap pekat so aku guna kicap
     masin)
♢ secubit garam atau secukup rasa la
♢ secubit gula jika mau (aku xpakai yg ni)
♢ 1/2 kiub ayam maggie (pecahkan sampai jadik serbuk)
♢ halia besar ibu jari - tumbuk halus
    (aku x guna)
♢ Bawang putih dicincang halus
    (aku gantikan dgn garlic stick brand
     mckormick)
♢ chicken seasoning (brand mckormick)
♢ Black pepper (brand mckormick)
♢ Parsley flakes (brand mckormick)
♢ White pepper (brand mckormick)

p/s: sukatan sudu sup tu kalau sudu makan jadik 2 sudu.

p/s/s: kalau kau nak tambah serbuk paprika ke sos lada hitam ke sos chilli's ke cili flakes ke bedak kutikura ke terpulang pada tekak kau. janji kene ngan tekak ko. sbb ni kekdah dia gaya bebas. sukati ko kalau sakit perot tanggung sendiri. haha ;P aku x buat pedas sbb mak aku xleh makang pedas.


seeloknya org kata perap ni letak dlm bekas tertutup kan. so pepandai lah. janji ko perap. aku letak dlm peti yg bukan freezer tu supaya ayam tu segar dingin dan menawan. haha

dah perap nak dekat sejam tu. ko panaskan oven. kalau mcm oven mak aku ni mmg kene panaskan pd suhu 250°c selama 15 mins xkisah ko nak buat apa pon. habis je panaskan terus dah sejam ayam diperapkan? silalah kau keluarkan ayam dan susun cantik2 atas tray. pastu atas setiap ayam tu ko sapukan/lumurkan dengan sedikit butter. bakar bape lama?

aku buat gini;
suhu 200°c 1st round panggang 20 min. lepas tu terbalikkan ayam. panggang lg 20 mins. lepas tu siap la. boleh ngap!

texture dia very the juicy. adik aku feeling sgt ckp sdp mcm ayam pizza hut. kihkihkih. tp mmg sedap la resepi ni. hahah. konsep dia resepi asal boleh dan xde renyah sgt kata ko. ;P


ehh jappp. dlm masa ko nak menunggu ayam diperam tu jgn la kau pegi main talipon plak. karang subuh minggu depan baru makan. mihmihmih. sila sediakan bahan2 utk buat mash potatoes dan coleslaw.



* gambar from gugelina*

yg ni super senang. oleh kerana aku baru 1st time nak buat jadik aku buat sikit je dulu. bahan2 dia:

* kentang saiz sederhana 3 biji
* susu setengah mug (agak2 la. aku punya x abis pon smlm)
* buttercup 1/5 (aku kerat 5 butter tu.)
* garam utk seasoning
* black pepper mckormick
* parsley flakes mckormick
* senyuman yg manis 2 kilo

cara2 dia;
♢ kupas kulit kentang. potong kecik2 (bentuk laptop) supaya senang masak n senang la ko nak melenyek jap lagi.

♢ rebus kentang dengan air. paras air tu biar sehingga menenggelamkan semua kentang2 kau. masukkan secubit garam. agak2 la kentang ko banyak mana. rebus guna api sederhana je. berapa lama rebus? 20 mins ke 25 mins. tgk2 la, cucuk2 ngan garfu. agak2 keras sila teruskan rebus. agak2 lembik terlajak sejam, sila potong dadu dan rebus diri sendiri. haha

♢ lepas dah masak tu. toskan kentang td. buang semua air dia. dan keringkan periuk tu atas api yg kecik. pastu masuk kan kentang yg dah agak kering tu. kacau2 skit supaya dia jadi lebih kering. pastu lenyek2kan dia. sebab aku xda pelenyek. jadik aku guna je apa yg ada. tradisional sgt! terus naik muscle tau. auchhh.

♢ bila ko dah lenyek agak2 dah lunyai semua. masukkan sedikit garam + black pepper + parsley flakes + serbuk belerang tu. gaul2 mesra sampai dia terpedaya dgn kau. haha

♢ butter td tu ko potong kecik2. dan ko masukkan dia sedikit demi sedikit. napa gitu? supaya x over lemak la. kang xleh nak makan plak. kalau dah rasa cukup xpayah habiskan. aku punya x habis smlm. boleh buat sapu kat ayam plak masa nak bakar line tu. haha

♢ lepas dah mesra semua td ko akan tgk satu texture yg sangat cantik. jadi masa ni ko masukkan sedikit demi sedikit susu. gaul rata. agak2 la. jgn sampai jadik sup plak. pastu kacau2 sampai dia jadi cam smooth n xbasah sgt. rasakan garam. kalau dah ok boleh la ko angkat dan hidangkan. perghhhh senanggg dan sodappp. sap sap soii siap ;P



sementara tu adik aku tlg aku potong2 sayur utk coleslaw. biasa kami guna 2 jenis je sayur. kobis n carrot. kalau rajin boleh gak tambah salad atau kubis purple atau apa aja yg ko nak.

version mak aku;

* kubis (potong nipis panjang2)
* carrot (potong nipis panjang2)
* mayonis
* garam skit
* herbs2 dr mckormick tu la. black pepper white pepper Italian herbs oregano garlick stick parsley flakes n apa2 yg ada dalam dapo dan sesuai di letak bersama. gitewwwwww.

cara dia;
potong nipis panjang2 carrot n kubis tu pastu gaul la ngan bahan2 diatas. xpayah rich sgt ko buh mayonis tu. agak2 je. sama gak ngan garam. gaul2 mesra sampai jatuh cinta. lepas tu boleh ngapppp! mihmihmih



dapatlah hasil cenggini. aishhhh kecur air liur tgk gambo ni mihmihmih. meletoppp sekali dinner akunmalam td utk minggu ni. kalau ko nak lg meletop, ko boleh tambah 2 biji bom sebagai penambah selera. kahkah harini makan ayam goreng dengan kicap je. hahaha! ehh tu pon heaven bg aku... yg pemalas. wakakak. janji makang ye dak ;P

semalam dah berhempas pulas kat dapur. hari ni berhempas pulas siapkan keje2 yg xsiap. harap2 sebelum kul 8mlm esok siapla. sbb aku nak tgk anugerah meletop. kahkah. motif sgt!

till then, be good!
bye :)

Syukur!



hi, Assalamualaikum :)
Pernah tak terasa begitu gigih sehingga semua benda kau nak blogkan? padahal selama ni bila teringat cap cap cussss update status kat friendster/ym/myspace/buku nota belacan a.k.a diari kahkah! nampak ke tidak gigihnya kat situ? bhehehe!




nampak gambar diatas? aku sikit lagi nak menjadik hulk gara2 tak dapat jumpa menda alah ni dari tahun lepas ya!. yelah nak, kau keje gomen ni semacam dokumen kau kene isi kan? alih2 tiba masa kau nak guna, diisytiharkan tiada dalam carian. vibrate sebentar saraf medula oblonggata kau. kau gigih call sana sini pon jawapan yg dapat buat kau rasa nak menangis tepi tasik sambil pasang music background demi bagi tahu yg aku teramat sedih. sumpah situasi tu bila dikenang mmg saat yg sgt annoying tahap dewa.

pasal benda alah ni berkejaran aku ke seluruh pelusuk ppd demi nak tahu ape yg telah terjadi. yela senah, mana ko nak ingat, benda dah dua tahun ko submit. mmg x ingat la sebijik sejibon apa yg dah terjadi time tu. yg ko ingat skarang kenapa hidup ini sangat menduga kesabaran ko. lepastu aku pon kemain gigih nak buat menda alah ini semula. sbb kata kerani skolah aku skang "nab ko buat baru je lah nab. budak2 baru ni cepat gak dapat." aku pon okay kan je lah.

tapi bila aku daftar, xboleh xboleh. mengapa? aku dah coba contact admin dia thru emel. skali aku dah dapat jawapan sekali dengan password bagai. rupa2nya adaaaa! masyaAllah. nak menangis rasa. mula2 bukak aku mcm rasa begitu lembab. xpaham apa yg aku tgk. maybe sebab mcm xpercaya benda yg aku risaukan selama ni ada je sebenarnya. kahkah. sia2 bergaduh! awwwww malussss nye itewww **pang sedasss!** Apa2 pon alhamdulillah!! syukur sesangat! keje aku now settlekan urusan itu segera. :)


Till then, be good!
Bye :)



Ayam grill dan aksesorinya!

Assalamualaikum :) aihhh kerinduannnn sungguh nak berblogging! walaupon rasa seperti nenek basi didalam alam bloggerina ini. aku fedulik hape! kihkihkih. Jom mulakan azam baru berblogging dengan kisah makanan. haaa. sebenarnya aku dah lama xmasak dek kerana acah2 bz. kahkah. acah2 kau kata? mmg bz sampai demam sampai mood swing tu sbb lain haha. ok sudah! aku kalau menyimpang cerita mmg nombor 1.


jadiknya utk menambah skill memasak aku yg sesungguhnya amature ni. aku pon nak mencoba buat chicken grill + mash potatoes + coleslaw + sos ketum. luls


see inilah hasil dia. kemain semangat aku petang td. nak buat jugak ketiga2 ni sampai sentap2 sbb mak aku x bg buat mash potatoes. akhirnya buat gak. haha. yela bedah. dah terasa2 kat tekak aku. bapak aku pon kata. aku kalau teringin tu dah mcm perempuan mengidam. amboiii sesuatu sgt ko kan. mihmihmih




lepas makan semua ni pasti kau akan feeling muak laksana baby muak susu. sebelum kau rasa kau comel dengan muak itu. mari sini aku bg kau idea. lepas pekena 3 serangkai ni. eloklah kau minum minuman yg boleh potong muak atau lemak seperti hot honey lemon tea. amboiii lepaih minum berlari ke awan aku. luls. opsss sorry. berlari ke toilet aku. jam2 tu gak potong lemak. haha


aku combine resepi dr mak aku, dr blogger kak fillanie dari puan gugel dan jugak youtube. lepas tu ballancenya ikut kerajinan aku. kahkah. sbb dia suruh letak bawang besar la halia la bawang putih bagai. tp aku x buh pon. yg bawang putih tu aku guna garlic stick je. sama je kan. hewhew

kalau rajin n banyak masa boleh la buat sendiri bawang putih ngan serbuk black paper tu. aku banyak guna bahan2 dlm botol ni. dari garlic stick, black pepper, ketum papper sampai la chicken seasoning bla bla bla. sbb aku xrajin n x kuasa. kahkah


resepi dia so easy measy cap cap cusss siapppp. tinggal lagi kalau masa tu henpon kau yg mengandungi resepi dan video cara2 nak buat tu tetiba hang terus cap cap hancusss la kekdahnyeee. luls.

kalau rajin nanti aku taip resepi satu2 ye. buat sementara ni kau gugel lah dulu. apa guna henpon canggih kalau xleh gugel. henpon cap hayam pon bisa. apatah lagi henpon kau yg kategori anak2 toh puan je mampu beli. kikikiki.


byeeeee!
posted from Bloggeroid

Sunday, February 3, 2013

Punca dan akibat: super terbaik lah pengajaran kepada diri sendiri!

past this so unexpected week rasa mcm kehidupan begitu mencabar kewibawaan seorang perempuan lemah lembut mcm i olss! kekek *muntah*

poyo je ayat nak drama tv3 sgtkan, xdela.. lately kesihatan kureng bagus lah this week plus so busy dengan school affairs with the PRS camp, programs, alumni PRS n so on! dan biz pon adoii xmenang tangan.. alhamdulillah n big thanks to my family sbb support i olss n being so helpful! yeahh every one is so busy i know ;) n me my self kene pandai susun jadual masa dan sebagainya. :) u know i is very the lembik bak kata kakak sekerja sy kak ida. baru bz siket dah demam sakit kepala bagai!! haha amboiii biasa tu! babap baru tahu kan si jenab ini! ;)

i used to be much more busy n dizzy than this, last week so many things happen n there's few things yg affect me so teruk sampai jadi lembik like this!

1. kes bedak arab yg sumpah buat i is geram.
- i'm so stressed sampai migrain sbb suplier ni dah la ada masalah pada barang pastu boleh x senyap aje xbg tahu apa2, i contact 2 3 kali xde respond, dah i berang baru nak reply! :( amboiii i is jarang berang ok dengan org luar.. ngan family selalu! kakaka.. ye mereka je tahu kalau i marah acane buruksssnya kan gitteww!
- i is malu with customers yg dah bayar n still waitings for the goods! hoiii ini mecemarkan reputasi Le Chantique Shope hokehh?
- suplier minta masa n will settle by next week.. so now i tgh update one by one utk bagi tahu this issues.. mohon bersabar ya sis tgh msg by trun okeh :)


2. masalah peribodi!
- haha ini alahai, small de pices je patutnya.. tp u know being zainab yg suka fikir banyak2 sampai tdo 2 jam je pastu sebok sana sini, makan pon hampir xlalu, duk berfikir sampai nak meletup kepala ahkak.. last2 menangis sorang2! hahah nak citer in details maluuuu! so itu la kesimpulannya! ;P
- esok g sekolah ngan kepala migrain mcm ada lori tangki 4 bijik atas kepala lansung buli student suruh picit! n lagi sekali g sekolah xmakan x apa tau2 petang pedih perut baru hegeh2 nak menyesal lalu makan nasi goreng sejuk yg dibelikan oleh student waktu tengah hari dan minum air cair yg dah tawar hebiaq!

n yes masalah no dua tu lah dah jadi masalah utama pastu dicampur2 dengan masalah itu ini, amboiiii nak blackout rasa i ada satu hari tu, hoiii over betul mak jemah ni kan!

SERIOUSLY BILE DIFIKIRKAN BALIK, WHY I AM SOOOO GEDIK POYO N TURN TO B A BIG LOSER JUST BECAUSE OF THE ONE YG TAK SEPATUTNYA JADI PUNCA UTAMA YG MAKE ME SOOOO DEPRESSED? PFTTT!!

so what i learned from last week, being single is not a big issues. but not doing anything n dont take it as serious matter will lead me to big problems soon. this is what kak aznida told me, from her experience. ohh i dont know, either i yg memilih atau i bukanlah calon2 pilihan :( ok ni mek nak emo balik ni! hahaha.. seriously yg datang kembali itu bukan lah ciri2 yg diharapkan, cuma sebab kenangan lalu maka aku keliru menjadi bisu! ehh napa mcm lagu bunkface plak nih?! ok foine!

dan yg datang menyinggah itu sgt memberansangkan dengan ciri2 suami impian tetapi. ahhh i know this man will never noticed me as what i wish he could! haaa.. sbb i bukan wanita solehah bertudung labuh berjubah berstokin ber apa lg. i cuma perempuan biasa dalam cara dan gaya i yg tersendiri n still obey to what a muslim should do, cuma biasalah i mmg kuat sungguh terlalai. thank u Allah sbb hantarkan ibu bapa yg selalu remind me ttg dosa pahala walau pon i dah berusia 25 tahun 2 bulan ni ;) ehh btw, i nearly buat solat istikharah sbb kawan lama 9 tahun i tu kan. tp lepas sembang with kak ida, my mum n jue, i terus tersedar that i dont need him, some more he is not the right one. nehiii nehii nehii! ok dah feel lega sket.. but... hahaha ada lagiii tuu!! adoiii biarlah.. aku malas lg mahu pikir. wahhh bunyi putus harapan kau bedah! hewhew

so today i still not recover, semalam i dah ok sikit, tp hari ni i demam balik n got migrain tp aku kesah pulak! VCOA kan ada.. makan 2 biji pagi 2 biji petang n tetap siapkan kerja2 camp n buat auto updates utk next week. cuma nak keluar je xlarat lah.. so no cod today bcoz i was tottaly flat ;( , mohon2 sihat lah utk ke sekolah esok! n i can see how busy i can be starting next week. soooo. ahhh i will have no time to think about this.. kikiki jyeahhh! 

semalam seriously i think i've made a very unkind punya decission. ehh entahlah, ke aku je yg perasan beliau xheran pon. hahah! seriously, bila aku decide nak kuar ngan mana2 kawan lelaki means they must be my very best frens n most of them are the very lembut one punya n ofcoz dengan pengetahuan mak bapak i ols. no way la aku nak kuar sorok2 haha.. kau gila sah2 bapak ahkak yg jemput balik kan celah mana nak menipunya **celah bedah** sampuk suara itu haha!! psiko la beliau! ok ni cite semalaman yg sengal.

ni i copy paste dr status fb fren :) so sweet n yes!! i wish i will be having this kind of marriege ;)

Jadilah seperti kisah Fatimah Al-Zahrah dan Sayidina ALI...yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah ♥ ^_^ ♥

pastu ternampak plak pic ni amboiii terus feeling2 gegirl tau! hahaha ok taken from fb jugek. nak tahu kat mana? klik SINI





i'm not expecting to be treat like a princess.
i just wish to have a man besides me that will always love me, guide me to Allah , to jannah,
accept my weaknesses, protect me, raise the babies together, love my family, being honest to me. n yes, i know every women want that. i can tolerate with almost anything but not with my dignity n loyalties. it almost impossible to have a perfect man since me my self is not up to that standard. but believe me,
 to have a man like Rasulullah, Saidina Ali, n all the great man we need to start it first by practicing to be a good muslim to archive the great title "wanita solehah". :) i need a guidence n i hope Allah send him to me at the right time; in a right way :)






Wednesday, January 2, 2013

Try test Cuba uji !

Hi all! Happy new year! Now baru la nak update blog.. Actually aku  nak test Je. Boleh x update blog dr iPad. Wakakakkakaaka.. Mmg pompuan gedik!!! Ehhh McMahon mcm mana nak buang auto correct in. Hang sap be toil.. Ok Sila tgk! Sgt Selenga kan? Tu aku malas dah nak betoi kan! Hewwww kbye! Xoxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...